Kronieken van de stad

Timen Jan Veenstra schrijft de komende twee jaar vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen. Musical award winnaar Stefan Rokebrand zal te zien zijn in het eerste deel van het vierluik. Veenstra (schrijver bij o.a. Toneelschuur Producties, Ulrike Quade Company en artistiek leider van de Tekstsmederij) kreeg als eerste autonome schrijver de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten voor zijn Kronieken van de Stad.

‘Hij wilde vooral mensen helpen’

Het eerste deel gaat over Amsterdam Noord. Vanuit Tuindorp-Oostzaan is Pater Jos Kobessen dertig jaar lang steun en toeverlaat voor de wijk en haar bewoners tot zijn overlijden in 2005. Zo was hij o.a. voorzitter van het wijkopbouworgaan. Veenstra interviewde wijkbewoners, mede-Augustijnen en andere Noorderlingen die Kobessen goed hebben gekend: ‘Aan regels hechtte hij niet zo. Hij wilde vooral mensen helpen’.

Stefan Rokebrand (hoofdrollen in o.a. Chez Brood, Soldaat van Oranje en TV-serie Celblok H, winnaar Musical Award 2017) speelt de rol van Kobessen. Het jonge regietalent Olivier Diepenhorst, (genomineerd voor de BNG Nieuwe Makersprijs, winnaar van de Ton Lutz Prijs) zal het stuk regisseren. Maarten van der Cammen van Via Rudolphi doet de zakelijke coaching/begeleiding van de jonge kunstenaar.

In première op Over het IJ Festival

De eerste voorstelling zal in première gaan op 15  juli 2017 tijdens Over het IJ Festival, waar ook het derde deel zal worden gespeeld in 2018. Theater Oostblok en Theater Bellevue coproduceren de stukken en hosten het tweede en vierde deel van Kronieken van de Stad.