Kronieken van de stad

Timen Jan Veenstra schrijft de komende twee jaar vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen. Veenstra (schrijver bij o.a. Toneelschuur Producties, Ulrike Quade Company en artistiek leider van de Tekstsmederij) kreeg als eerste autonome schrijver de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten voor zijn Kronieken van de Stad, dat ontwikkeld wordt in samenwerking met de Amsterdamse instellingen Over het IJ Festival, Oostblok, Theater Bellevue en Theaterzaken Via Rudolphi.

Na Amsterdam Noord naar de Indische Buurt

Het eerste deel, Tussen Werven en Hotels, ging over Amsterdam Noord. Het tweede deel, Kafir, verplaatst zich naar de Indische Buurt, in Amsterdam Oost. Het stuk, dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen, beslaat een dialoog tussen twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische Buurt, die zweven tussen twee werelden.

Mamoun Elyounoussi (o.a. Jihad de voorstelling, Polleke, Pizzamaffia, Sesamstraat en Het paard van Sinterklaas; voor laatstgenoemde genomineerd voor een Gouden Kalf) en Anouar Ennali (o.a. Lijn 32, La Famiglia en Pijnstillers) spelen de rollen van de twee jonge broers.

In de voorstelling worden sommige passages gedeeltelijk in het Marokkaans-Arabisch gesproken. Het verhaal is goed te volgen voor mensen die geen Arabisch spreken.

Kafir

Kafir vertelt het verhaal van twee jonge broers. Beiden opgegroeid in een Marokkaans gezin, geboren en getogen in de Indische Buurt, Amsterdam Oost – als kleine jongens spelend op het plein bij de Sumatrastraat. Waar Adam de Nederlandse maatschappij optimistisch beschouwt als een plek waar hij zijn dromen kan waarmaken, ziet hij tegelijkertijd het cynisme bij zijn broer Fahd, die meer verlangt van een ‘thuis’ dan slechts een stuk grond waar een huis staat.

Wanneer Fahd het contact verliest met de samenleving en uiteindelijk verdwijnt, naar Raqqa, blijft Adam achter met het lege besef van falen, onbegrip en verdriet. Hoe vind je de kracht en moed om door te gaan, nadat iemand die dichtbij je staat radicaliseert? Hoe blijf je overeind in een maatschappij die jou niet vertrouwt en die je afrekent op de daden van je broer – terwijl je tegelijkertijd probeert om te gaan met de pijn die gepaard gaat met het verlies van een geliefde? Kafir is een intieme dialoog over rouw, broederschap en het accepteren van een werkelijkheid die je liever anders zou zien.

Voor het maken van deze voorstelling interviewde Timen Jan Veenstra gezinnen en bewoners uit Amsterdam-Oost, sprak hij met experts en verrichte hij archiefonderzoek over het onderwerp.

Première op 17 maart 2018 in het Centrum voor Beeldende Kunst

Theater Oostblok programmeert de voorstelling op locatie in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in de Indische Buurt.

De kaartverkoop gaat via Theater Oostblok. Zie hiervoor de website van Oostblok of de onderstaande links:

Donderdag 15 maart 20:30
Vrijdag 16 maart 20:30
Zaterdag 17 maart 20:30
Zondag 18 maart 20:30
Woensdag 21 maart 20:30
Donderdag 22 maart 20:30
Vrijdag 23 maart 20:30
Zaterdag 24 maart 20:30

Het adres van CBK Amsterdam:
Oranje-Vrijstaatkade 71 (Oostpoort)

Tussen Werven en Hotels
Het eerste deel van Kronieken van de Stad werd in juli 2017 gespeeld op Over het IJ Festival. Vanuit Tuindorp-Oostzaan is Pater Jos Kobessen dertig jaar lang steun en toeverlaat voor de wijk en haar bewoners tot zijn overlijden in 2005. Zo was hij o.a. voorzitter van het wijkopbouworgaan. Veenstra interviewde wijkbewoners, mede-Augustijnen en andere Noorderlingen die Kobessen goed hebben gekend:  ‘Aan regels hechtte hij niet zo. Hij wilde vooral mensen helpen’.

Stefan Rokebrand (hoofdrollen in o.a. Chez Brood, Soldaat van Oranje en TV-serie Celblok H, winnaar Musical Award 2017) speelde de rol van Kobessen. Het jonge regietalent Olivier Diepenhorst (genomineerd voor de BNG Nieuwe Makersprijs, winnaar van de Ton Lutz Prijs) regisseerde het stuk. Maarten van der Cammen van Via Rudolphi doet de zakelijke coaching/begeleiding van de jonge kunstenaar.